Maksuton ehkäisy on arvokas teko nuorten seksuaaliterveydelle. Mallia käytetään lukuisissa Suomen kunnissa, ja se saa usein tukea mm. terveydenhuollon asiantuntijoilta. Tämä Ylen juttu pohjustaa ajatusta hyvin.

Valtuustoaloite / 13.12.2021
Maksuttomasta ehkäisystä nuorille kuntalaisille

Me allekirjoittaneet kunnanvaltuutetut esitämme, että Keiteleen kunnassa tarjottaisiin pyynnöstä maksuttomia ehkäisyvälineitä nuorille kuntalaisille heidän seksuaaliterveytensä tueksi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus muuttaa kuntien toimintaa. Keiteleenkin taholle jäävät tästedes lähinnä vain terveyttä tukevat ja täydentävät palvelut, mutta tuo uudistus ei silti missään nimessä tarkoita sitä, että kuntamme toimintamallit tulisi museoida paikoilleen.

Kymmenet suomalaiset kunnat tarjoavat maksuttomia ehkäisyvälineitä nuorille asukkaille pyydettäessä. Toimintamallin tarkoituksena on tukea nuorten seksuaaliterveyttä mm. ehkäisemällä ei-toivottuja raskauksia ja STI-tapausten leviämistä. Tätä kautta voidaan potentiaalisesti myös välttää ylimääräisiä terveysmenoja.

Yksi syy, miksi nuoret eivät aina hanki näitä välineitä itse, on niiden korkea hinta. Lisäksi aiheeseen liittyvät tabut ja asenteet ovat omiaan aiheuttamaan nuorissa epävarmuutta. Seksuaaliterveys jää yhteiskunnallisessa keskustelussa monesti syrjään, mikä on ikävää, sillä juuri me päättäjät voisimme olla osa muutosta. Juuri me voimme antaa nuorille sen signaalin, että heistä pidetään huolta myös tällä saralla.

Itse järjestysvastuukysymyksissä on nähty monenlaisia ratkaisuja. Esimerkiksi HUS-alueen kunnilla on keskenään erilaiset myöntämiskriteerit maksuttomalle ehkäisylle, vaikka palvelun välittääkin se yksi ja sama taho. On siis olemassa sotekuntayhtymiin kuuluvia verrokkikuntia, joissa maksuton ehkäisy voidaan rahoittaa täydentävänä palveluna riippumatta muiden yhtymäkuntien ratkaisuista.

Toivomme kuitenkin, että tätä aloitetta selvittäessä huomioitaisiin yhteistyökuviot sekä Kysterin että sen muiden jäsenkuntien kanssa. Aloitteen mahdollisesti toteutuessa tahtotilamme olisi, että kuntamme voisi myös jatkaa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille tulevaisuudessa, yhteistyössä aloittavan hyvinvointialueen kanssa.

Tiivistettynä: Esitämme, että Keiteleen kunta tarjoaisi sekä lyhyt- että pitkävaikutteisia ehkäisyvälineitä alle 30-vuotiaille kuntalaisille maksutta. Samalla kunnan olisi varmistettava seksuaalineuvonnan laatu ja saavutettavuus niin, että palvelumallista tulisi varmasti kauttaaltaan tehokas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi viestintä palvelun olemassaolosta olisi keskeisessä roolissa sen toimivuutta tarkastellessa.

 

– Lauri Kaunisaho

%d bloggaajaa tykkää tästä: