Moi!

”Tee pieniä hyviä tekoja siellä missä olet; Kaikki maailman pienet hyvät teot luovat yhdessä valtavan vaikutuksen.”

Noin julisti hiljan edesmennyt arkkipiispa ja ihmisoikeusaktivisti Desmond Tutu kirjassaan Kärsimys ja toivo.

Ja toivoahan on aina – Ilmastokriisinkin taklaamisessa.

Ovatkos jo ovella kolkuttelevat aluevaalit myös ilmastovaalit?

No ovat, osaltaan! Miten?

Mietitään sitä. Kun puhutaan terveyspalveluiden tukitoimista kuten ruokahuollosta tai sitten vaikkapa paloasemien lämmitysratkaisuista, niin siellä, siis ihan käytännön tasolla, hyvinvointialue tekee aina valintoja.

Monesti ne valinnat tehdään hinta edellä. Ja joo, aina ei voi muutakaan; Soterahoitus on tunnetusti tiukassa.

Mutta entäs silloin, kun pöydällä on valintatilanne, jossa ilmasto- ja ympäristöystävällinen vaihtoehto onkin samanhintainen, jopa halvempi, kuin nykymalli? Se sopisi kaikille varmaankin automaattisesti.

Noita tilanteita ei kuitenkaan tule koskaan vastaan, ellei resurssiviisautta aseteta aluestrategiaan ohjaavaksi teemaksi. Viranhaltijoiden on aktiivisesti etsittävä kestäviä vaihtoehtoja hankintatilanteissa, ja heiltä on löydyttävä siihen myös tarvittava osaaminen.

Pohjois-Savon poliittisessa tahtotilassa tulee näkyä ja kuulua, että hyvinvointialue pyrkii tekemään vastuullisia valintoja.

Äkkiseltään luulisi, ettei millään tällä ole mitään väliä hyvinvointialueellemme, ettei ilmastonmuutoksella ole mitään vaikutusta Pohjois-Savoon.

Silti tiedämme, että jo muutamat menneet kesät ja niiden hämmästyttävän läkähdyttävät helteet ovat laittaneet esimerkiksi hoivakotien viilennyslaitteita koville. Myös metsäpalovaaraa on nähty yhä useammin. Ongelmat pahenevat vuosi vuodelta, ja kärsijöitä ovat kaikki. Koska juuri nuokin hoivakodit ja metsäpalojen sammutustyöt kuuluvat hyvinvointialueen tehtäväpiiriin, niin koppia ongelmista on otettava.

Ilmastotoimet voivat tuntua hankalilta. Mutta kuten toivoakin, niin myös ratkaisuja löytyy. Irlannin Dublinista voi löytää kunnianhimoisen esimerkin: Kilbarrackin paloasemalla tehtiin monia toimenpiteitä, joihin lukeutui mm. laaja energiaremontti, joka vähensi aseman sähkönkulutusta 80 %. Luonnollisesti uudistustyö loi myös isoja kustannussäästöjä.

Ilmastonmuutos on läsnä kaikkialla, niin Irlannissa kuin myös meillä. Lämpeneviin säihin on osattava varautua, mutta ensin olisi hyvä myös osallistua siihen globaaliin ilmastotaistoon, jotteivät ne pahat vaikutukset karkaisi meilläkään ihan mahdottomuuksiin.

Siispä esitän seuraavaa:

– Hyvinvointialueen ilmastopäästöjä tulee seurata, ja asianmukainen päästövähennystavoite on asetettava.

– Hankinnoissa on suosittava nykyistä useammin ilmasto- ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten kasvisruokaa ja kaasuautoja.

– Resurssiviisaus on otettava ohjaavaksi periaatteeksi päätöksenteossa, ja sen on näyttävä mm. kiinteistöjen energiaratkaisuissa sekä materiaalien kierrätyksessä.

Vastuullinen päätöksenteko ei ole keneltäkään pois. Hyvinvointialuekin toimii siinä samassa todellisuudessa, jossa muutkin hallinnontasot toimivat – Luonnon kantokyvyllä on rajansa, ja ne on tiedostettava.

Tehdään siis niitä hyvinvointialueen pieniä hyviä tekoja. Pienet hyvät teot luovat yhdessä valtavan vaikutuksen.

Lauri Kaunisaho

opiskelija, kunnanvaltuutettu ja kunnanvaltuuston II. vpj. (vihr.)

%d bloggaajaa tykkää tästä: