Sateenkaariliputus järjestetään vuosi vuodelta yhä useammassa suomalaisessa kunnassa. Keitele ei kuitenkaan ole vielä kertaakaan liputtanut Pride-viikon kunniaksi. Nyt on korkea aika muutokselle.

Sateenkaariliputuksen tarkoitus on ilmaista tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksille, yhdenvertaisuudelle sekä syrjinnän vastustamiselle. Mm. opiskelupaikkakunnallani Joensuussa sateenkaarilippu on ollut näkyvästi esillä Pohjois-Karjala Pride -viikon aikana. Jo yksistään sen näkeminen on ollut itselleni henkilökohtaisesti voimaannuttava ja huojentava kokemus – Merkki siitä, että Joensuu toivottaa erilaisetkin ihmiset yhdenvertaisina tervetulleiksi.

Sen kokemuksen haluaisin mahdollistaa myös sateenkaareville keiteleläisille. Siksi tämä aloite.

Valtuustoaloite / 14.11.2022
Sateenkaarilippu salkoon Pride-viikon kunniaksi

Me allekirjoittaneet kunnanvaltuutetut esitämme, että Keiteleen kunnassa aloitettaisiin vuotuinen sateenkaariliputus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Sateenkaarilippu on kansainvälinen tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden symboli, jonka jo moni suomalainen kunta ja kaupunki nostaa salkoihinsa jokavuotisen Helsinki Pride -viikon kunniaksi.

Taannoiset eduskuntakeskustelut translain ympärillä muistuttavat ikävästi siitä, kuinka suomalaisessa yhteiskunnassa on edelleen ennakkoluuloja sekä syrjiviä asenteita sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Erityisesti maaseudulla monen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvan on vaikea olla rohkeasti oma itsensä, kun pelkona voi olla esimerkiksi juoruilu, syrjintä taikka vihapuhe.

Keiteleen kuntastrategia mainitsee kuntamme arvoina sanat ”avoin, rohkea, reilu” ja ”ihmistä lähellä.” Koemme, että nämä arvot sopivat hyvin yhteen sateenkaariliputuksen ja myös laajemman tasa-arvotyön kanssa.

Sateenkaariliputus on pieni, edullinen mutta vaikuttava ele – Sen avulla julkinen toimija voi näyttää, että se pitää vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä tervetulleina ja hyväksyttyinä. Helsinki Pride -viikko järjestetään vuosittain juhannusviikon jälkeen. Toivomme näkevämme sateenkaarilipun myös Keiteleen kunnan saloissa tuohon aikaan ensi vuonna.

 

– Lauri Kaunisaho

%d bloggaajaa tykkää tästä: