Tahdon kunnastamme kansainvälisemmän. Keitele ei ole kartalla kansallisesti, saatikka kansainvälisesti.

Ystävyyskuntatoiminnalla voidaan teroittaa kuntamme imagoa molemmilla areenoilla – Onhan vain harva lähiseutumme kunta solminut ystävyyssopimuksia. Kansainvälinen toiminta on siksi satunnaista ja tilannekohtaista.

Ystävyyskuntatoiminnalla kansainvälisiä suhteita voidaan syventää, ja niiden luomat aktiviteetit (esim. opiskelijavaihdot) voivat olla toistuvampia. Verkostoituminen hyödyttää asukkaita, päättäjiä sekä elinkeinoelämää. Etenkin globaalin myllerryksen aikakautena on tärkeä rakentaa uusia yhteyksiä. Siksi tein tämän aloitteen.

Valtuustoaloite / 19.12.2022
Ystävyyskuntatoimintaan osallistumisesta

Me allekirjoittaneet kunnanvaltuutetut esitämme, että Keiteleen kunta hankkisi itselleen ystävyyskunnan tai -kuntia. Näin kuntamme kansainvälisyyttä ja kulttuurienvälistä kontaktia voitaisiin lisätä.

Vuosi 2022 on ollut geopoliittisesti mullistava. Kun maailmalla koetaan hätää ja kärsimystä, on ihmisluonnon hyvyyttä tärkeä vaalia. Yksi keino tähän on kulttuurienvälinen kontakti.

Ystävyyskuntatoiminnassa jäsenkunnat sopivat laveasti yhteistyösuhteesta, jonka puitteissa voidaan järjestää säännöllisesti mm. kielikursseja, yritysvierailuita sekä koululais- ja kulttuurivaihtoja. Kunnat voivat yhdessä määrittää, miten ja kuinka antaumuksellisesti ne suhteitaan hyödyntävät.

Kansainvälinen toiminta lisää uuden oppimista ja tukee myös asukkaiden sosiaalista hyvinvointia. Yrityksetkin voivat hyötyä kansainvälisistä kontakteista. Avartavia ja yhteisöllisiä elämyksiä ei ole pienellä kylällä koskaan liikaa.

Keiteleen kunnalta ei tietävästi löydy ystävyyskuntia mistään päin maailmaa – Tätä kansainvälisen yhtenäisyyden lisäämiskeinoa kannattaisi siis Keiteleelläkin herätellä ja markkinoida myös laajemmin.

Vaikeina aikoina uusia siltoja kannattaa ehdottomasti rakentaa.

 

– Lauri Kaunisaho

%d bloggaajaa tykkää tästä: